Het ontstaan en de ontwikkeling van Schiphol door de jaren heen Deel 1

ontstaan-schiphol (1)

Iedereen kent de huidige, moderne en veelgeprezen luchthaven van Schiphol. Schiphol is niet zomaar even gebouwd en is door de jaren heen erg veranderd. Een korte terugblik over het ontstaan van Schiphol en de ontwikkelingen die er door de jaren heen zijn geweest.

Drooglegging van het Haarlemmermeer

‘t Schiphol was vroeger een gebied wat waterstaatkundig behoorde tot de Buitendijkse Buitenvelderse polder. Schiphol Airport is vernoemd naar dit gebied. Pas eeuwen later werd in 1848 begonnen met het droogleggen van het Haarlemmermeer, dit werd in 1852 voltooid. Het Fort van Schiphol werd daar gebouwd ter verdediging tegen mogelijke overstromingen.

Vliegkamp Schiphol

Weer een flinke tijd later, in 1916 werd door de toenmalige minister van Oorlog goedkeuring gegeven voor de aankoop van een stuk grond in de buurt van het Fort van Schiphol. Dit stuk grond was bedoeld om een militair vliegveld in te richten. Dit militaire vliegveld werd ‘Vliegkamp Schiphol’ genoemd en had een terrein van 16,5 hectare. Dit vliegkamp werd gedurende de Eerste Wereldoorlog steeds meer gebruikt en werd al snel te klein. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was er al uitgebreid naar 76 hectare.

Eerste passagiers op Schiphol

Na afloop van de Eerste Wereldoorlog ging men het vliegveld steeds meer gebruiken om post, vracht en zelfs passagiers te vervoeren. Dit werd gedaan met nogal afgedankte en verbouwde oorlogsvliegtuigen. In 1920 opende de KLM haar eerste lijndienst, namelijk Amsterdam-Londen. Dat jaar waren er in totaal 440 passagiers die gebruik maakten van deze lijndienst. Ter vergelijking, in 2020 waren er in totaal bijna 72 miljoen passagiers die gebruik hebben gemaakt van een vlucht via Schiphol.

Gemeente Amsterdam speelde een grote rol

In 1926 werd Schiphol opgekocht door de gemeente van Amsterdam. Er werd direct veel aangepast aan het toen wat verouderde Schiphol. De toegangswegen werden verbeterd, er werden een stationsgebouw en een verkeerstoren gebouwd en er kwamen betonnen platformen van 50 bij 100 meter. Later in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het stationsgebouw verwoest door een bombardement. Dit stationsgebouw werd later in 1963 weer herbouwd en in 1967 geopend. Dit gebouw ligt ten westen van de luchthaven en vormde later Schiphol-Centrum. In 1977 was een duidelijke groei op Schiphol-Centrum zichtbaar. De eerste kantoren en vrachtgebouwen werden zichtbaar en de groei ging steeds sneller. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest