Mogelijk minder toegestane vluchten op Schiphol

minder-vluchten-schiphol

Momenteel gaan er op jaarbasis ongeveer 500.000 vluchten van en naar Schiphol, de kans bestaat dat dit wordt teruggebracht naar 420.000 vluchten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft dat onlangs laten weten aan Barbara Visser, de demissionair minister van Infrastructuur. De oorzaak hiervan is een vertraging van de implementatie van een gewijzigd Luchthavenverkeerbesluit (LVB).

Geluidsoverschrijdingen rond Schiphol

Sinds 2015 worden geluidsoverschrijdingen rond Schiphol gedoogd. Dit werd ook wel ‘anticiperend handhaven’ genoemd. In meerdere rechtszaken tot en met 2019 heeft de rechter dit toegestaan. Dit kwam omdat er werd verwacht dat het nieuwe LVB eind 2019 van kracht zou worden, dit gebeurde echter niet. Mocht er anno 2021 opnieuw door een rechter naar worden gekeken, kan de situatie er heel anders uitzien. Het anticiperend handhaven kan bijvoorbeeld worden afgeschaft door de rechter. Momenteel loopt er een beroepsprocedure waar dit een uitkomst zou kunnen zijn. 

Minder vluchten

Het resultaat zal zijn dat er minder vluchten op Schiphol mogelijk zijn, dit om de geluidsoverlast terug te dringen naar een acceptabel niveau. Het zou gaan om ongeveer 420.000 – 450.00 vluchten, waarbij de Kaagbaan en Zwanenburgbaan vooral qua totaal aantal vluchten omlaag zal gaan. Op korte termijn zal die echter niet merkbaar zijn, dit omdat de corona pandemie ervoor zorgt dat de oorspronkelijke 500.000 lang niet gehaald wordt. Dick Benschop, topman op Schiphol, verwacht dat die aantallen rond 2024 weer gehaald zullen worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest