Powerbank voor vliegtuigen

Schiphol Airport

Als een vliegtuig stilstaat bij de gate moet het worden voorzien van stroom, maar hoe gebeurt dat eigenlijk op Schiphol? Door middel van een superkrachtige powerbank die Schiphol zelf heeft ontwikkeld, ook wel een e-GPU genoemd. GPU staat voor Ground Power Unit en is eigenlijk een mobiele aggregaat. De nieuwe ‘powerbank’ trekt steeds meer aandacht, ook internationaal. Steeds meer luchthavens in het buitenland zijn geïnteresseerd in de powerbank en willen hem ook.

Testen bij de D-pier

De powerbank is eerst uitgebreid en zorgvuldig getest bij de D-pier, er zijn er nu om precies te zijn 5 in gebruik. Dit gebeurt bij gates D29 en D31, gates waar veel Europese vluchten vandaan gaan. Er wordt onderzocht of en hoe het mogelijk is om de gehele luchthaven te voorzien van de powerbank, al zal dat niet makkelijk zijn.

Stroom nodig voor diverse zaken

Een vliegtuig wat in de lucht vliegt haalt al zijn stroom van de draaiende straalmotoren. Als het vliegtuig stil staat bij de gate mogen die motoren niet aan, dus is het zaak om het vliegtuig op een andere manier te voorzien van stroom. Er is namelijk flink wat stroom nodig in het vliegtuig, ook als het stil staat. Denk aan de verlichting, koelkasten, eventuele beeldschermen en alle apparatuur in de cockpit. Een vliegtuig heeft ook geen accu aan boord, vandaar dat er is gekozen voor deze nieuwe powerbank.

Hoe deed men het voorheen?

Een stilstaand vliegtuig werd voorheen voorzien van stroom door middel van de hulpmotor in de staart of via een mobiele aggregaat, ook wel GPU. Ook staan er steeds meer stroomkasten bij de gates, op dit moment op 73 van de 128 gates op Schiphol. Er wordt simpelweg een grote elektrische kabel getrokken tussen deze kasten en de vliegtuigen om ze te voorzien van stroom.

Hoe ziet de powerbank eruit?

De powerbank ziet er niet bijzonder spectaculair uit, het is een soort doos op wielen van 5 bij 2 meter. Aan de binnenkant vind je 4 hele krachtige accu’s, dat is ook nodig om een vliegtuig ‘op te laden’.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest