Schiphol investeert in duurzaamheid

vliegtuig

Schiphol investeert tegenwoordig steeds meer in duurzaamheid. Vorige week is bekend geworden dat Schiphol twee TaxiBots gaat kopen, dit zijn speciale sleeptrekkers waarmee vliegtuigen duurzaam kunnen taxiën. Schiphol kondigde eerder een versnelling aan in de verduurzaming van de luchthaven, deze investering komt daar nog eens bovenop.

Duurzaam taxiën

Door het gebruik van de TaxiBots worden vliegtuigen naar de startbaan gebracht zonder dat de motoren daarbij hoeven te draaien, dit scheelt aanzienlijk in onnodige brandstofkosten en CO2-, stikstof- en (ultra)fijnstofuitstoot. Verwacht wordt dat het qua brandstof zeker de helft gaat schelen. Bij het taxiën naar de Polderbaan kan dit zelfs oplopen tot een besparing van 65%.

Smart Airport Systems

Schiphol gaat de TaxiBots inkopen bij Smart Airport Systems en worden medio 2022 verwacht op de luchthaven. Het feit dat de TaxiBots naar Nederland komen is uniek, er zijn op dit moment slechts enkele TaxiBots in gebruik in de wereld, namelijk in India op twee verschillende luchthavens.

Op termijn de standaard

Met de twee TaxiBots gaat Schiphol een testfase in, op termijn moeten de speciale sleepwagens de standaard worden op Schiphol. Bepaalde wegen moeten ook verbreed worden om de TaxiBots van en naar de vliegtuigen te kunnen rijden zonder andere vliegtuigen in de weg te zitten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest