Schiphol laat meer passagiers toe

schiphol-klm-vliegtuig

Vanaf volgende week laat Schiphol weer meer passagiers toe dan voorheen. Er zijn extra beveiligingsmedewerkers ingezet, daardoor lopen de rijen bij de security sneller door. Het voornemen van Schiphol is om maximaal 73.000 passagiers per dag te laten vertrekken, waar dat op dit moment 67.500 passagiers zijn.

Enorme rijen

Omdat de luchthaven kampt met een enorm personeelstekort lopen de wachtrijen soms wel op tot 4 uur. Schiphol heeft er vertrouwen in dat dit op termijn wordt opgelost, het geeft wel aan dat op piekmomenten de rijen er altijd wel zullen zijn.

KLM

KLM verkoopt vanwege de drukte op Schiphol tegenwoordig minder tickets dan voorheen. Het houdt bij elke vlucht een paar stoelen vrij, zodat reizigers overgeboekt kunnen worden bij het missen van een vlucht. De voornaamste reden is om KLM zelf, maar ook Schiphol wat lucht te geven. KLM komt op de grond op dit moment 200 man personeel te kort.

Nieuw personeel

Vanaf volgende week kan Schiphol nieuw personeel verwachten. In juni werd nog een akkoord met de vakbonden gesloten dat beveiligingsmedewerkers een betere beloning zouden krijgen. In augustus moeten die afspraken in de praktijk tot uiting komen.

Incidenten en opstootjes

De laatste weken liep de spanning wel eens hoog op, met incidenten en opstootjes als gevolg. Hoewel er een normale reiservaring in juni was beloofd door Schiphol-directeur Benschop, viel dit in de praktijk vies tegen. Benschop hoopt dat de situatie in augustus mede door het nieuwe personeel anders zijn. De tent buiten blijft voorlopig en op piekmomenten blijven er lange rijen staan, vooral op vrijdag, zondag en maandag.

Aantal vluchten

Het aantal vluchten per dag is nog altijd veel minder dan voor corona. Op dit moment zijn het er ongeveer 140 per dag minder dan in 2019, dat scheelt zo’n 50 procent. Het herstel waar de luchthaven op hoopte is nog altijd niet zoals het moet zijn.

Reizigers komen te vroeg

Een bijkomend probleem is dat mensen veel te vroeg komen en daardoor de rij extra lang maken. Zo kunnen andere reizigers die wel normaal op tijd komen hun vlucht missen. Het advies is dus om niet té vroeg te komen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest