Verlies Schiphol blijft maar oplopen door Corona

ben-koorengevel-ZTcZusYqtxg-unsplash

Het is geen geheim dat de luchtvaartsector een van de zwaarst getroffen sectoren is ten gevolge van de coronacrisis. Ook Schiphol deelt in de malaise en blijft maar geld verliezen. Er wordt bijna niet meer gevlogen waardoor het aantal passagiers op Schiphol kelderde met ongeveer 70%. Ook de omzet daalde hierdoor flink. Van 1615 miljoen euro in 2019 tot 688 miljoen in 2020. Het zal even duren voordat Schiphol er weer bovenop is.

Ook grote verliezen

Als de omzet sterk terugloopt, is het natuurlijk niet zo gek dat het verlies niet achterblijft. In 2020 maakte de Schiphol Group meer dan 560 miljoen euro verlies. Dat terwijl er in het jaar daarvoor nog een winst werd gedraaid van 355 miljoen euro. We hebben het hier over de Schiphol Group. Deze Group omvat niet alleen Schiphol Airport, maar ook de vliegvelden van Rotterdam en Eindhoven. Qua aantallen passagiers werden deze twee vliegvelden ongeveer even hard getroffen. Rotterdam een daling van 69% en Eindhoven 77%.

Bezuinigingen blijven komen

In het afgelopen jaar maakte de Schiphol Group al een stuk minder kosten. Er is met 20% in de kosten gesneden, waardoor er 209 miljoen euro minder is uitgegeven. Daarnaast ontvang het concern ruim 112 miljoen euro aan NOW-steun van de overheid. De bezuinigingen blijven komen – waardoor ook het personeel er last van heeft. Op dinsdag 2 maart staakt het grondpersoneel dan ook. Voor een aantal minuten lang wordt er niet gewerkt. Toch zal het nog wel even duren voordat Schiphol weer normale resultaten kan halen. De werknemers krijgen het waarschijnlijk dus ook nog wel een tijdje zwaar.

Bron: RTL ( https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5215564/schiphol-corona-passagiers-vracht)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest