Worden bagagevoertuigen zelfrijdend op Schiphol?

michal-parzuchowski-xFItahF3CY4-unsplash

Het wachten op de bagage is een van de grootste ergernissen na een lange vlucht. Toch is het niet zo gek dat het niet binnen een aantal minuten op de band ligt. De duizenden koffers die constant worden rondgereden op de luchthaven vormen een ingewikkeld logistiek systeem. Om dit proces te automatiseren in Schiphol gestart met een test met zelfrijdende bagagevoertuigen.

Twee testfases

De test verloopt in twee verschillende fases in loopt tot het einde van de maand februari. De huidige fase verloopt in een gebied dat volledig is afgezet. Hierdoor is er maximale controle over de omstandigheden waar de bagagevoertuigen in rijden. De data die uit deze test wordt gehaald kan vervolgens worden ingezet om de tweede testfase soepeler te laten verlopen. In deze tweede fase worden de voertuigen namelijk in de ‘normale’ omgeving ingezet. Gewoon tussen de andere voertuigen door dus. Er zal wel iemand aanwezig zijn in de voertuigen, om ervoor te zorgen dat alles veilig gaat. De route die wordt afgelegd door de bagagekarren is van te voren geprogrammeerd, en staat dus vast.

Wat valt er te winnen?

Hassan Charaf is hoofd innovatie bij Schiphol en zegt dat het belangrijk is om te blijven vernieuwen. Ook tijdens de zware crisis waar Schiphol momenteel in zit door het geringe aantal passagiers. Door de voertuigen zelfrijdend te maken kan er een hoop worden geautomatiseerd. Hierdoor zal de bagageaf- en aanvoer van de vliegtuigen sneller kunnen, althans dat hoopt men. De eerste testresultaten zijn er nog niet, dus hoeveel er daadwerkelijk wordt bespaard op tijd is nog niet duidelijk. Naast de proef met de zelfrijdende voertuigen wordt er nog meer onderzoek gedaan naar het aanpassen van veel handelingen in zogenaamde autonome operaties. Er wordt op verschillende luchthavens getest, zodat over een aantal jaar alles kan worden samengevoegd.

Bron: Schiphol https://nieuws.schiphol.nl/luchthaven-schiphol-test-zelfrijdende-bagagetrekker/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest