Interessante weetjes over Schiphol deel 1

3 tips-zomerdrukte

We nemen je mee naar een aantal interessante weetjes over Schiphol die veel mensen niet kennen. Schiphol bestaat al heel lang en door de jaren heen zijn er veel verhalen te vertellen over Schiphol.

Drooglegging Haarlemmermeer

Schiphol ligt eigenlijk op de bodem van het voormalige Haarlemmermeer, dit meer werd in 1852 drooggelegd om er vervolgens een vliegveld op te bouwen. Schiphol ligt dan ook 4 meter onder zeespiegelniveau en is daarmee een van de laagstgelegen vliegvelden ter wereld. Schiphol ligt anno 2021 nog altijd op dezelfde plek en is daarmee het oudste vliegveld op dezelfde plaats.

Eerste vliegtuig op Schiphol

Het eerste vliegtuig wat landde op Schiphol was een Farman-tweedekker van het Nederlandse leger. Dit gebeurde op 19 september 1916 en het duurde tot 17 mei 1920 voordat Schiphol naast een militair vliegveld ook een burgerluchthaven werd.

Royal Schiphol Group

In 2016 kreeg de Schiphol Group het predicaat Koninklijk toegekend. Dit werd gedaan tijdens het 100-jarig bestaan van Schiphol en uitgevoerd door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Sindsdien staat er ook een kroontje in het bedrijfslogo en is de benaming veranderd in Royal Schiphol Group.

Andere luchthavens horen ook bij het bedrijf Schiphol

Royal Schiphol Group bestaat uit meer dan alleen Schiphol Airport. Naast Schiphol zijn ook Rotterdam-The Hague Airport en Lelystad Airport ook eigendom. Ook in het buitenland is Schiphol mede-eigenaar van bepaalde luchthavens. Dit zijn Brisbane Airport en Groupe ADP.  Terminal 4 van het John F. Kennedy International Airport in New York en Incheon Airport in Korea staan ook op de lijst van samenwerkingen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest